Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, continuă investiţiile în echipamente care susţin eficientizarea fluxului operaţional din rafinăria Petromidia.

Cu o investiţie de aproximativ patru milioane de dolari, compania a finalizat un proiect de transformare a cazanului CO Boiler din instalaţia de cracare catalitică (FCC), dintr-un echipament cu circulaţie naturală a apei, în unul cu circulaţie forţată multiplă.

„Este foarte important pentru noi ca fiecare echipament de pe platforma Petromidia să contribuie la eficientizarea fluxurilor de operare. Investiţiile realizate în acest an au vizat dezvoltarea pe termen lung, iar Rompetrol Rafinare face progrese semnificative la capitolele eficienţă şi fiabilitate. Implementarea acestui proiect reafirmă angajamentul nostru pentru operarea optimă a rafinăriei, în cele mai bune condiţii de siguranţă şi protecţie a mediului”, a declarat Florian Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Transformarea majoră a constat în instalarea unui sistem de recirculare a apei din cazan, care face posibilă funcţionarea la capacitatea minimă de 35 de tone pe oră (faţă de 50 de tone pe oră, capacitatea minimă iniţială), debit care poate creşte până la maximum 90 de tone pe oră, în funcţie de necesităţile rafinăriei. Funcţionarea la un debit minim mai mic faţă de cel proiectat iniţial este indusă de viitoarea integrare în fluxul operaţional a unor noi capacităţi de furnizare a utilităţilor.

Temperatura gazelor arse la coş a scăzut la 185°C, iar prin montarea unui economizor nou, este posibilă recuperarea suplimentară a căldurii degajate, cu impact pozitiv în consumul final, dar şi în reducerea cantităţii de dioxid de carbon generat.

Transformarea efectivă a cazanului a necesitat multă experienţă şi luarea de măsuri suplimentare de siguranţă, având în vedere că lucrările au fost realizate pe un echipament existent, într-o zonă cu acces dificil, cu instalaţia de Cracare Catalitică în funcţiune.

Lucrările au fost coordonate de specialiştii Rompetrol şi Rominserv, contractorul general al Grupului KMG International (Rompetrol), în realizarea efectivă fiind implicate cinci companii cu expertiză în domeniu.

În acest an, Rompetrol Rafinare a implementat mai multe proiecte care au vizat modernizarea şi dezvoltarea activelor operaţionale, în perioada de revizie generală a rafinăriei Petromidia.

Cele mai importante astfel de proiecte au fost: schimbarea reactoarelor din Instalaţia de Hidrofinare Distilat de Vid (HDV), înlocuirea echipamentelor principale ale cuptorului reformer din Instalaţia de Hidrogen (HPP) şi schimbarea sistemului de foraj/tăiere din Instalaţia de Cocsare Întârziată (Cx).

În acest an, rafinăria Petromidia marchează 45 de ani de funcţionare, perioadă în care a procesat circa 150 de milioane de tone de materii prime, unitatea din Năvodari fiind un pilon de stabilitate pentru sectorul energetic naţional.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice
KMG International